LGS (TEOG) TYT – YKS
TEOG 2013-2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı kararı ile liseye sınavının adıdır. 6, 7 ve 8. Sınıf öğrencilerinin bu sınıftaki öğrenimlerini bitirerek liseye geçme aşamasında değerlendirme için geliştirilen sistemdir. TEOG açılımı Temel Eğitimden Ortaöğretime (Lise) Geçiş Sistemidir. Okulda dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirildi. Her dönem iki güne yayarak ortak sınavlar öğrencilerin kendi okullarında ve sınıflarında yapıldı. Sınav olan okullarda o günlerde ders işlenmedi. 500 tam puan üzerinden değerlendirme yapılmıştır.
LGS 2017-2018 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığının kararı ile uygulanmaya başlanan sistemdir. LGS’nin açılımı Liselere Geçiş Sınavıdır. TEOG yerine gelen sistemdir. 8. Sınıfı bitiren öğrenciler bu sınava girerek %70 sınav puanı, %30 okul diploma puanı ile uygun liseye yerleşecek. Milli Eğitim Bakanlığının kriterlerine göre okulların belirlediği puanlar ve yüzdelik dilimler doğrultusunda öğrenciler nitelikli okul tercihi yapacaklar. Eğer öğrenci nitelikli bir lise kazanamıyorsa evine yakın olan bir Anadolu lisesini ya da meslek lisesini tercih edecektir. Bu sistemde de 500 tam puan üzerinden puanlama işlemi gerçekleştirilir.
TYT – YKS
YKS Yükseköğretim Kurumları Sınavı anlamındadır. Üniversiteye giriş sınavının genel adıdır. YKS üç basamaklı bir sınav sistemidir. Birinci basamak TYT (Temel Yeterlilik Sınavı)’nda daha çok okuduğunu anlamaya yönelik sorular sorulmaktadır. Puanlama üzerinde %40 etkisi bulunmaktadır. Üniversite sınavına hazırlanan her öğrenci bu sınava girmek zorundadır. İki yıllık bir üniversite tercih etmek isteyenler bu sınav puanı ile tercih yaparlar.
AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) ikini basamaktır. Bu sınav tamamen öğrendiğiniz bilgileri ölçmeye yarayan bir sınavdır. Bu sınavda alan derslerinden sorumlusunuzdur. Dört yıllık bir üniversiteyi tercih edecekseniz bu puan türünü kullanarak tercih yapmanız gerekmektedir. TYT puanıyla alım yapan bölümler dışında kalan bölümlere yerleşmek istiyorsanız bu sınava girmeniz gerekmekte.
YDT (Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı) İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça ve Rusça dillerinden yapılan yabancı dil sınavıdır.
TYT de toplam 120 soru sorulmakta ve 135 dakika süre verilmektedir. AYT de ise 160 soruya 180dakika süre verilmektedir. YDT için ise 80 soruya 120 dakika süre verilir.
Yoğun sınav temposuna ayak uydurabilmek için öğrencinin aldığı özel ders takviyeleri puanlarını yükseltmeye yardımcı olurken deneyimli öğretmen kadrosu ile Boğaziçi Elit Özel Ders Merkezi’nden yararlanılabilir. Üniversite sınavı öğrencilerin geleceğini belirlediği bir sınav sistemidir ve mesleklerini belirledikleri önemli bir dönüm noktasıdır. Profesyonel kişiler yardımıyla bu dönemi verimli geçirebilirsiniz.