Lise

Lise sekiz yıl süren ilköğretim ve ortaöğretim eğitiminden sonra en az dört yıl süren bir eğitim düzeyi ile hayata ve üniversite dönemine hazırlayan ortaöğretim kurumudur. 9, 10, 11 ve 12. sınıflar lise eğitiminde görülen sınıflardır. İlköğretim ve ortaöğretim de görülen derslere yenileri eklenir ve öğrencilerin kendini daha başarılı hissettiği alanlara göre bir ayrım yapılır. Soru şıklarına yeni bir seçenek daha eklenir. Genelde dört yıllık bir eğitim sürecidir ancak bazı liselerde değişebilmektedir. 

Liselere öğrenci seçimi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrencilerin ortaöğretimde görülen derslerden oluşan bir sınava girmeleri ve bu sınav sonucuna göre okulların belirlediği puan türleri ve yüzdelik dilimler doğrultusunda belirlenen nitelikli okul kategorisindeki okullara öğrencilerin tercihte bulunması gerekiyor. Ayrıca eve yakın normal düzeyde okullar içinde öğrenciler tercih yapabiliyor. Nitelikli bir eğitim gelişmiş bir yaşamın ve geleceğin güvencesi şeklindedir. İyi bir üniversite ve iyi bir bölüm kazanabilmek için lise eğitimi önemli bir basamaktır. 

Öğrencilerin ergenlik dönemleri de hemen hemen bu döneme denk geldiğinden öğrenciler ve aileler kimi zaman kaygı problemi yaşayabiliyorlar. Her aile çocuğunun düzgün ortamlı ve iyi eğitim veren bir okulda lise eğitim görmesini temenni ediyor. 

Lise Eğitimi Nasıl Olmalı?

Lise eğitimi sağlam bir temel üzerine kurulmalıdır. Öğrenciler öğretmenlerin ve ailelerin verdiği eğitim doğrultusunda yaşamlarına şekil veriyorlar. Büyüklerden aldıkları eğitim, görgü ve büyüklerin davranışları doğrultusunda kendilerine bir rol model oluşturuyorlar. Kendilerine model aldıkları kişilerin hareketleri, davranışları, konuşmaları, çalışma biçimleri ve insan ilişkileri gibi birçok özelliği en ince ayrıntısına kadar gözlemleyerek kendi yaşamlarını o şekilde yönlendirmeyi hedefliyorlar. Bir nevi çocuklar ne görüyor ve ne duyuyorlarsa onu yapıyorlar. 

Gelişim ve değişim döneminde okul hayatı aile yaşamı ve üzerine dersler eklenerek çocukların üzerinde baskı oluşmasına sebep olabiliyor. Bu baskı bazen dikkat dağınıklığı bazen de konsantrasyon problemi şeklinde karşımıza çıkıyor. Bazı durumlarda da öğrencinin okulda aldığı dersler yeterli olmuyor ve pekiştirme ihtiyacı hissediyor. Özellikle sınav dönemleri yaklaşırken ve üniversite sınav zamanı özel ders ve takviye derslere ihtiyaç artıyor. Böyle durumlarda deneyimli öğretmen kadrosu ve uygun sınıf ortamları ile etüt dersleri ya da özel ders eğitimi veren kurumlar mevcut. Boğaziçi Elit Özel Ders Kurumları da bu eğitim veren kurumların arasında yer almakta. Öğrenciler ile iletişimi ve dersi aktarabilme özelliği kuvvetli öğretmen kadrosu ile aile ve öğrencilere oldukça yardımcı bir kurum.